Operatia cezariană

Ce este operația cezariană?

O operație cezariană sau cezariana este nașterea bebelușului printr-o operație chirurgicală în abdomenul mamei și în uter. În unele circumstanțe, cezariana este programată din timp. În alte cazuri, aceasta este efectuată în unele complicații neprevăzute.

De ce trebuie să am cezariană programată?

Cîteodată este evident că o femeie necesită operație cezariană chiar înainte de a intra în naștere. De exmplu, poți să ceri cezariană planificată dacă:

 • Ai avut o cezariană în trecut cu o incizie clasica uterină verticală sau mai mult de o cezariană. Ambele  măresc considerabil riscul ca uterul se va rupe în timpul nașterii vaginale.
 • Dacă ai avut doar o operație cezariană cu o incizie uterină orizontală, poți fi o candidată bună pentru nașterea vaginală.
 • Dacă ai avut un alt fel de operație uterină, precum o miomectomie (îndepărtarea chirurgicală a nodulilor miomatoși)
 • Ai mai mult de un copil ( Unii gemeni pot fi născuți vaginal, dar de multe ori în sarcina multiplă se va efectua cezariană)
 • Bebelușul tău se așteaptă să fie foarte mare ( o condiție numită macrosomie).
 • Bebelușul tău este în poziție pelvină ( cu fundulețul în jos) sau transversă  (perpendicular pe axa uterului )
 • Ai placentă previa (cînd placenta acoperă colul uterin).
 • Bebelușul are o malformație sau o anormalitate care ar face nașterea vaginală riscantă , așa precum unele cazuri de defecte ale canalului nervos.
 • Ești  HIV-positivă  și testele de sînge făcute la sfîrșitul sarcinii arată că ai o încărcătură virală înaltă.

De ce trebuie să am o cezariană neplanificată?

Poți sa ai nevoie de cezariană dacă apar următoarele probleme:

 • Colul uterin nu se mai dilată sau bebelușul nu se mai mișcă în jos pe canal și încercările de a stimula contracțiile pentru a pune lucrurile în mișcare nu au funcționat.
 • Rata inimii bebelușului tău îl face pe medic să se îngrijoreze de bunăstarea lui și el decide că nu se poate de continuat nașterea obișnuită .
 • Cordonul ombilical lunecă  prin colul uterin .Dacă aceasta se întîmplă, bebelușul trebuie să se nască imediat, deoarece copresia cordonului poate să-i taie alimentarea cu oxigen .
 • Placenta ta începe să se separe de la peretele uterin (dezlipirea prenatală sau prematură a placentei), ceea ce înseamnă că bebelușul tău nu o să aibă oxigen suficient dacă nu se naște imediat.

Cum este făcută o cezariană?

O dată ce anestezia și-a făcut efectul, burtica ta va fi unsă cu antiseptic și doctorul va face mai probabil o incizie mică, orizontală în piele deasupra osului pubian .

Doctorul va tăia prin țesutul de dedesubt,  făcîndu-și încetișor loc spre uter. Cînd ajunge la mușchii abdominali, el  îi va separa (de obicei manual, nu prin tăierea lor) pentru a expune ceea ce e sub ei. Cînd doctorul ajunge la uter, el probabil va face o incizie orizontală în partea de jos al lui. Aceasta se numește incizie uterină transversală.

În situații rare, doctorul va opta pentru o incizie uterină verticală sau clasică. Acesta poate fi cazul dacă bebelușul este foarte prematur și partea de jos a uterului nu este suficient de subțire pentru a-l tăia.

Atunci doctorul va ajunge înăuntru uterului și îl va scoate. O dată ce cordonul este tăiat, vei avea șansa să-l vezi înainte ca să fie dat pediatrului sau asistentei medicale.  În timp ce personalul medical îți examinează nou-născutul, doctorul va elibera placenta și va începe procesul de închidere.

Suturile folosite pentru uter se vor absorbi în timp. Închiderea uterului și a abdomenului va lua mai mult timp decît deschiderea lui, de obicei aproximativ 30 minute.

După ce operația este completă, vei fi transferată într-o cameră de restabilire, unde vei fi îndeaproape monitorizată pentru cîteva ore. Dacă bebelușul tău se simte bine, el va fi cu tine în această cameră și îl vei putea în sfîrșit ține. Vei primi lichide intravenos pînă vei putea bea și mînca. Dacă vrei să-l alăptezi, încearcă acum.  Vei găsi îngrijirea medicală mai confortabilă dacă tu și nou-născutul tău veți sta față în față.

Care sunt riscurile cezarienei?

O cezariană este o operație abdominală majoră, deci este mai riscantă ca nașterea vaginală. Mamele care au cezariene sunt predispuse mai mult la infecții, sîngerări excesive, complicații trombo-embolice, mai multe dureri după naștere, o ședere mai lungă în spital și o recuperare mult mai îndelungată. Traumatizarea vezicii urinare sau a  intestinelor sunt, de asemenea, des întîlnite.

Studiile au arătat ca bebelușii născuți prin cezariană planificată înainte de 39 de săptămîni sunt mai predispuși la probleme de respirație decît bebelușii care sunt născuți vaginal sau prin cezariană de urgență. Un studiu larg a găsit că bebelușii aduși pe lume prin cezariană la 37-39 săptămîni au riscul de a avea probleme respiratorii de la 2 la 4 ori mai multe decît la cei născuți după 39 de săptămîni.

În plus, dacă ai în plan să ai mai mulți copii, fiecare cezariană sporește riscul de a avea complicații în viitor printre care unele foarte periculoase așa ca placenta previa (când placenta acoperă colul uterin) sau placenta accreta (când placenta concrește cu peretele uterului).

Aceste spuse, nu toate cezarienele pot sau ar trebui să fie prevenite. În unele situații, o cezariană este necesară pentru bunăstarea mamei, a copilului sau a ambilor. Întreabă-l pe medic cînd el recomandă exact  cezariana. Discută despre riscurile posibile și avantajele în situația ta.