Infecțiile sexual transmisibile

Ce sunt infectiile cu transmitere sexuala?

Infectiile cu Transmitere Sexuala (ITS) sunt  infectiile care se transmit prin activitate sexuala. Infectiile cu transmitere sexuala  afecteaza, in primul rand, zona genitala, dar pot afecta si multe alte organe si sisteme. O alta denumire a bolilor cu transmitere sexuala este „boli venerice”. Cele mai cunoscute infectii cu transmitere sexuala sunt HIV – virusul imunodeficientei  umane, sifilis, gonoree, herpes genital, hepatita virala, condiloame genitale, chlamydia, trichomoniaza.

Infectiile cu transmitere sexuala pot fi provocate de virusuri (virusul imunodeficientei umane – HIV, virusul Herpex Simplex – HSV), bacterii (Treponema Pallidum, Neisseria Gonorrhea), micoplasme si chlamidii (Mycoplasma Hominis, Chlamidia Trachomatis), fungi (ciuperci: Candida Albicans), protozoare (Trichomonas Vaginalis).

Agentii patogeni se transmit prin sange, sperma, secretii vaginale si uretrale, lapte matern sau saliva. Agentii patogeni se afla si in leziunile provocate de infectie pe piele (herpes, sifilis) sau se afla direct pe piele (paduchii lati).

Care sunt modurile de transmitere ale infectiilor sexuale?

Principala cale de transmitere a infectiilor sexuale este contactul dintre fluidele infectate si mucoasele organismului, prin sexul vaginal, oral sau anal neprotejat.  O alta modalitate de transmitere in timpul activitatii sexuale este contactul fizic (intim) direct cu zona infectata.

In functie de specificul infectiei, alte modalitati de infectare pot fi de la mama infectata la fat in timpul sarcinii, nasterii sau alaptarii, folosirea in comun cu o persoana infectata, de ace si seringi, transfuzii cu sange sau produse de sange netestate, folosirea in comun cu o persoana infectata, de lenjerie intima, lenjerie de pat, obiecte taiose sau intepatoare infectate (trusa de barbierit, trusa de manichiura, tatuare, etc), obiecte de igiena personala (prosop, periuta de dinti, etc.).

Unele infectii cu transmitere sexuala pot fi vindecate (tricomoniaza, sifilisul), timp in care altele sunt incurabile (infectia HIV, herpes simplex, hepatitele), persoana infectata fiind purtatoare a agentului patogen si putand infecta tot restul vietii.

Tratamentul infectiilor cu transmitere sexuala se aplica fie direct pentru distrugerea agentului patogen (sifilis sau tricomonas), fie efectelor pentru eliminarea leziunilor atunci cand ele apar (herpesul sau negii genitali). In cazul hepatitei B exista si vaccin.

Cum pot fi tratata de o infectie cu transmitere sexuala daca sunt insarcinata?

Virusul HIV: Desi virusul HIV nu poate fi tratat, exista in prezent o multitudine de medicamente care poate fi administrata pentru a preveni transmiterea infectiei la fat in timpul sarcinii.

Virusul herpes simplex II: Pentru a ameliora simptomele unei infectii cu virusul herpes simplex II (HBV), medicul specialist va prescrie un tratament pe baza de medicatie antivirala. In cazul femeilor la care herpesul genital se manifesta activ, medicii specialisti vor recurge la nasterea prin cezariana.

Gonoreea : Femeile insarcinate care au contactat gonoreea, sunt tratate in mod normal cu antibiotice. Datorita faptului ca de cele mai multe ori gonoreea este asimptomatica, specialistii administreaza la nasterea fiecarui copil medicamente speciale pentru prevenirea infectarii ochilor cu gonoree

Sifilis: Daca sifilisul a fost contactat in timpul sarcinii, medicii specialisti vor prescrie administrarea unui tratament pe baza de antibiotice pentru a preveni evolutia acestei conditii medicale la nivelul organismului mamei, precum si pentru a impiedica transmiterea acesteia fatului.

Hepatita B: Daca in timpul sarcinii mama este diagnosticata cu hepatita B, la nastere fatul va fi vaccinat si va primi suplimentar o injectie care contine anticorpi anti-hepatita B pentru a preveni infectarea copilului.

Trichomoniaza: In ceea ce priveste tratarea eficienta a trichomoniazei, medicii specialisti vor adminitra mamei un tratament medicamentos.

Care sunt urmarile unei infectii cu transmitere sexuala daca sunt insarcinata?

Virusul HIV:  Multumita progreselor facute de cercetarile legate de virusul HIV, in majoritatea cazurilor, transmiterea acestei infectii poate fi prevenită. Cu toate acestea, in situatile in care acest lucru nu este posibil, fatul va avea o sansa de 30-50% de a fi infectat cu virusul imunodeficientei umane (HIV).

Herpesul genital:  Efectele herpesului genital sunt o problemă in momentul nasterii. Virusul herpes simplex II activ este extrem de contagios si poate fi cu usurință transmis fatului in timpul trecerii sale prin canalul de naștere. Asadar, femeile diagnosticate cu herpes genital inainte de naștere, vor fi sfatuite sa opteze pentru cezariană.

GonoreeaGonoreea este una dintre bolile cu transmitere sexuala cu un grad de incidență extrem de ridicat. Contactata in timpul sarcinii, gonoreea duce la senzatie de arsura in timpul urinarii, scurgeri vaginale anormale sau durere la nivel abdominal. Gonoreea poate duce la orbirea copilului, infectii la nivelul articulatiilor, infectii ale sangelui, avort spontan sau nastere prematura.

Virusul HPV:  Daca virusul HPV este contactat in timpul sarcinii, tratamentul va fi amanat pana dupa nasterea fatului. Cu toate acestea nivelul ridicat de hormoni din perioada sarcinii poate face ca volumul negilor genitali sa fie mai mare decat in mod normal, iar daca dimensiunea lor va fi destul de mare incat sa acopere canalul de nastere se va opta pentru nașterea prin cezariana.

SifilisSifilisul este una dintre bolile cu transmitere sexuala care poate fi transmisa cu usurinta de la mama la fat, cauzand chiar moartea fatului. Nou-nascutii care supravietuiesc dezvolta multiple afectiuni la nivelul creierului, ochilor, urechilor, inimii, pielii, dintilor si sistemului osos.

TrichomoniazaTrichomoniaza este o boala manifestata printr-o scurgere vaginala galben-verzuie si durere in timpul actului sexual sau al urinarii. Daca este contactata in timpul sarcinii, trichomoniaza poate duce la o nastere prematura, insa sansele ca fatul sa fie infestat in timpul trecerii prin canalul de nastere este minim.