Constipaţiile

De ce eu sunt atît de constipată?

Constipația este o problemă obișnuită în timpul sarcinii. Mai mult de jumătate din gravide devin constipate la un anumit moment.  O cauză este o creștere a hormonului progesteron , care relaxează mușchii netezi ai corpului, incluzînd pe cei din canalul digestiv. Aceasta înseamnă că mîncarea trece prin intestine mult mai încet. Și problema poate fi agravată mai tîrziu în sarcină de presiunea uterului tău în creștere asupra rectului.  Suplimentele de fier, mai ales în doze mari pot înrăutăți constipațiile.

Ce pot să fac în legătură cu constipațiile?

Iată cîteva sfaturi pentru prevenirea și ușurarea constipațiilor.

  • Consumă mîncare ce conține fibre precum cerealele integrale și pîinea, orezul brun, fasolele și fructe și legume proaspete în fiecare zi. Adaugă cîteva lingurițe de grîu neprocesat (se găsește în magazinele cu mîncare sănătoasă) la cerealele tale dimineața și bea și un pahar de apă după.Trebuie să știi că schimbarea poate apărea abea în cîteva zile.
  • Bea multă apă- cel puțin de la 6 la 8 pahare pe zi. Un pahar cu suc în fiecare zi, în special suc de prune poate de asemenea să fie de ajutor. Unii oameni cred că consumînd un pahar cu apă caldă imediat după ce s-au trezit pune lucrurile în mișcare.
  • Fă exerciții regulat. Mersul, înotul , bicicleta sau yoga pot să ușureze constipațiile și să te facă să te simți mai ușoară și mai sănătoasă.
  • Intestinele tale e posibil să fie active după fiecare masă,  deci fă-ți timp să treci pe la baie după ce mănînci. Ascultă-ți corpul. Niciodată nu amîna să te duci la baie, cînd simți nevoia.
  • Dacă multivitaminele tale conțin mult fier (și nu ești anemică), roagă-l pe medic să-ți schimbe suplimentele cu fier mai puțin.
  • Dacă măsurile de mai sus nu ajută, vorbește cu medicul despre luarea suplimentelor bogate în fibre sau cele care înmoaie scaunul.

Este constipația ceva serios?

De obicei, nu, dar ocazional poate fi simptomul unei alte probleme. Dacă ai constipație severă care este acompaniată de dureri în abdomen, alternează cu diaree sau în fecale este sănge, anunță-l pe medic imediat.

De asemenea, încordarea în timpul mișcării intestinelor sau un scaun tare poate duce la  hemoroizi, care sunt vene umflate în zona rectală. Hemoroizii pot fi extrem de neconfortabili, deși ei rar cauzează probleme grave. În majoritatea cazurilor, dacă durerea este severă sau ai sîngerări rectale, anunță-l pe medic ca să fii tratată.