Eliminări vaginale

Îmi pare mie sau eu am mai multe secreții acum?

Nu este imaginația ta. Este destul de obișnuit să ai mai multe secreții în timpul sarcinii.

Ceea ce observi tu sunt probabil scurgeri vaginale normale- secreția fără miros sau cu un miros ușor pe care ai observat-o  pe lengerie înainte de a fi însărcinată. Acum doar este mult mai multă, din cauza producției mărite de estrogen sau un flux mai mare de sînge în zona vaginală. Eliminările sunt făcute din secrețiile de la cervix și vagin, celulele bătrîne de pe pereții vaginului și flora bacterială normală din vagin. Vei observa probabil mai multe eliminări vaginale cu cît te apropii de naștere, deși e mai probabil să arate diferit de ceea ce ai văzut pînă acum.

În sarcina devreme, secrețiile cervicale umplu canalul cervical și creează o barieră de protecție – așa-numit tampon de mucus. Cu cît cervixul începe să se subțieze  și să se dilate, poate să expulzeze mucusul, și vei observa că eliminarea arată ca albușul oului sau mucusul de la nasul înfundat în timpul răcelii. Poți să expulzezi acest tampon ca o formațiune întreagă gelatinoasă. Această eliminare poate avea o urmă de sînge.

Cînd ar trebui să-l sun pe medic?

Dacă este multă eliminare subțire și curată, va fi greu pentru tine să înțelegi dacă este mucus sau dacă e doar lichidul amniotic.Dacă ai dubii, contactează medicul.

Sună-l pe medic imediat dacă încă nu ai 37 de săptămîni și observi o creștere de secreții sau o schimbare în tipul de secreție (devine apoasă, ca mucus sau cu sînge-chiar dacă e doar roză sau cafenie). Aceasta poate fi un semn naștere prematură.

Trebuie, de asemenea, să-l anunți pe medic dacă suspectezi ca ai o infecție, dacă ai eliminări albe, fără miros care îți cauzează disconfort precum durere în timpul micțiunii sau a actului sexual, inflamație sau usturime sau dacă vulva ta pare inflamată- poți să ai candidoză.

Dacă observi o eliminare albă sau sură cu un miros de pește după sex (cînd eliminarea se amestecă cu sperma), poți să ai o altă infecție vaginală numită vaginoză bacterială.

Dacă secrețiile sunt galbene sau verzi și spumoase cu un miros neplăcut, poși să ai trihomoniază, o infecție sexual transmisbilă. Alte posibile simptome a trihomoniazei include vulva sau vaginul  roșu, iritat sau dureros și disconfort în timpul micțiunii sau în timpul actului sexual.

Dacă eliminarea este mirositoare sau spumoasă sau galbenă, verde sau sură, poți avea o altă infecție vaginală sau o infecție sexual transmisibilă, chiar dacă nu ai simptome de iritare, durere sau arsuri.

În orice caz, dacă crezi că ai o infecție, nu încerca să te tratezi singură cu medicamente de la tejghea. Simptomele nu sunt întotdeauna ușor de deosebit, deci este important să vizitezi întîi medicul pentru o diagnoză corectă și pentru a fi sigură că ești tratată corespunzător.

Pot face ceva împotriva acestor secreții?

Dacă secrețiile nu au legătură cu infecțiile, nu ai nimic de făcut să oprești scurgerea, dar poți să utilizezi absorbante dacă ai nevoie( Nu utiliza tampoane în timpul sarcinii.)

Pentru a păstra zona genitală sănătoasă,  păstreaz-o curată, întotdeauna șterge-o din față spre spate și utilizează lengerie din bumbac. Evită pantalonii strînși, băile cu spumă, absorbantele mirositoare sau hîrtia de viceu, spray-urile igienice feminine și săpunurile mirositoare.

Și nu fă băițe vaginale!!! – acestea pot dezechilibra flora vaginală și crește riscul unei infecții vaginale. Mai mult ca atît, doctorii și moașele descurajează băițele vaginale în timpul sarcinii, deoarece în cazuri rare pot introduce aer în sistemul circulator prin vagin, ceea ce poate să cauzeze complicații serioase.